Prin ce se definește platforma de stocare SAN?

De fapt, SAN nu mai este un dispozitiv separat, ci o soluție completă, care este o infrastructură de rețea specializată pentru stocarea datelor. Rețelele de stocare sunt integrate ca subrețele separate, specializate, într-o rețea locală (LAN) sau globală (WAN).

Arhitectura SAN

De fapt, rețelele SAN conectează unul sau mai multe servere (servere SAN) cu unul sau mai multe dispozitive de stocare. Rețelele SAN permit oricărui server SAN să acceseze orice dispozitiv de stocare fără a încărca alte servere sau o rețea locală. În plus, datele pot fi schimbate între dispozitive de stocare a datelor fără implicarea serverelor. De fapt, rețelele SAN permit unui număr foarte mare de utilizatori să stocheze informații într-un singur loc (cu acces rapid centralizat) și să le împărtășească.

Avantajele rețelelor SAN

Principalele avantaje ale tehnologiei SAN includ performanța ridicată, disponibilitatea ridicată a datelor, scalabilitatea și gestionabilitatea excelente, capacitatea de a consolida și virtualiza datele.

Fabricile de switch-uri din Fibre Channel cu arhitectură non-blocantă permit accesul simultan al mai multor servere SAN la dispozitivele de stocare.

În arhitectura SAN, datele pot fi mutate cu ușurință de la un dispozitiv de stocare la altul, optimizând astfel plasarea datelor. Acest lucru este deosebit de important atunci când mai multe servere SAN necesită acces simultan la aceleași dispozitive de stocare. Rețineți că procesul de consolidare a datelor este imposibil în cazul utilizării altor tehnologii, cum ar fi, de exemplu, atunci când se utilizează dispozitive DAS, adică dispozitive de stocare direct conectate la servere.

O altă posibilitate oferită de arhitectura SAN este virtualizarea datelor. Ideea de virtualizare este de a oferi serverelor SAN acces la resurse, mai degrabă decât la dispozitive de stocare separate. Adică, serverele ar trebui să „vadă” nu dispozitive virtuale de stocare, ci resurse virtuale. Pentru implementarea practică a virtualizării, un dispozitiv special de virtualizare poate fi plasat între serverele SAN și dispozitivele pe care sunt conectate dispozitivele de stocare pe o parte, iar pe de altă parte serverele SAN. În plus, multe comutatoare moderne FC și HBA oferă posibilitatea de a implementa virtualizarea.

Următoarea oportunitate oferită de rețelele SAN este implementarea oglinzilor de date la distanță. Principiul de oglindire a datelor este duplicarea informațiilor pe mai multe medii, ceea ce sporește fiabilitatea stocării informațiilor. Un exemplu de cel mai simplu caz de oglindire a datelor este combinația a două discuri într-o matrice RAID de nivel 1. În acest caz, aceleași informații sunt înregistrate simultan pe două discuri. Dezavantajul acestei metode poate fi considerat locația locală a ambelor discuri (de regulă, discurile sunt în același coș sau rack). SAN-urile pot depăși acest dezavantaj și oferă capacitatea de a reflecta nu numai dispozitivele individuale de stocare, ci și SAN-urile, care se află la o distanță de sute de kilometri una de cealaltă.

Un alt avantaj al rețelelor SAN este simplitatea backup-ului de date. Tehnologia tradițională de rezervă, care este folosită în majoritatea rețelelor locale, necesită un server dedicat Backup și, cel mai important, o lățime de bandă dedicată rețelei. De fapt, în timpul operației de backup, serverul devine indisponibil pentru utilizatorii din rețeaua locală. De fapt, de aceea, de rezervă se efectuează, de regulă, noaptea.

Arhitectura rețelelor de stocare a datelor ne permite să abordăm problema de backup în mod fundamental diferit. În acest caz, serverul Backup este parte integrantă a rețelei SAN și este conectat direct la unitatea de comutare. În acest caz, Backup-Traffic este izolat de traficul LAN.

De ce backup-ul este atât de important

Scopul copiilor de rezervă este de a crea o imagine în oglindă a datelor care poate fi recuperate în cazul pierderii datelor primare. Eșecurile primare ale datelor pot fi rezultatul unei defecțiuni hardware sau software, corupția datelor sau a unui eveniment cauzat de om, cum ar fi un atac cibernetic (virus, malware sau ransomware) sau ștergerea accidentală a datelor. Copiile de rezervă permit restaurarea datelor dintr-un moment anterior pentru a ajuta compania să se recupereze datele sale critice.

Stocarea copiilor datelor pe suport separat este esențială pentru a vă proteja împotriva pierderilor sau corupției. Acest mediu suplimentar poate fi la fel de simplu ca o unitate externă sau un stick USB, sau ceva mai substanțial, cum ar fi un sistem de stocare pe disc, un container de stocare în cloud sau o unitate de bandă. Mediul alternativ poate fi în aceeași locație cu datele primare sau într-o locație la distanță.

Pentru cele mai bune rezultate, copiile de rezervă sunt făcute în mod regulat și constant pentru a reduce cantitatea de date pierdute între copiile de rezervă. Cu cât trece mai mult timp între copiile de rezervă, cu atât mai mult scade potențialul de pierdere de date la recuperarea de la o copie de rezervă. Păstrarea mai multor copii de date asigură și flexibilitatea de a reveni la un moment în care datele nu au fost afectate de atacurile cibernetice sau de ștergerea acestora în mod intenționat.

Cum vă putem ajuta

SAN

  • Realizarea de soluții SAN virtuale incluzând servere HP, virtualizare VMware sau Hper-V, configurare rețele de date pentru întreaga arhitectură.
  • Instalare rack-uri de comunicații
  • Servere de Linux și Windows
  • Servere de baze de date
  • Servere Web Linux cu management grafic
  • Servere de e-mail Linux sau Windows
  • Servere pentru imprimante pentru partajarea mai ușoară a acestora
  • Servere de backup local și în cloud

BACKUP

Network Consulting & Development oferă un portofoliu de soluții de protecție a datelor pentru a ajuta clienții noștri să-și protejeze datele sale critice, pe servere locale sau în cloud. Suntem parteneri cu furnizori de software de backup pentru a oferi flexibilitate și siguranța datelor.

 

Aveți nevoie de soluții de stocare sau backup?

[cmsmasters_contact_form_sc formname="15267" email="[email protected]" fromname="office"]