Servicii IT Constanta

Conform unui studiu de securitate cibernetică publicat de CISCO, doar 38% dintre organizațiile din întreaga lume declară că s-au pregătit pentru a face față unui atac cibernetic sofisticat. Dintre companii, 64% au trecut printr-un atac web-based, 62% au fost supuse unor atacuri prin phishing și social engineering, 59% dintre companii au fost vizate de coduri malware și botnets, iar 51% au suferit atacuri de tip DDOS.

În acest context, se pune din ce în ce mai mult problema implementării unor măsuri adecvate de protecție împotriva acestor atacuri.

Puteți aplica următoarele soluții pentru a vă proteja afacerea de acces neautorizat, de incidente provocate de neglijență, lipsă de cunoștințe sau lipsă de timp pentru actualizarea măsurilor tehnice de securitate. În funcție de complexitatea sistemelor informatice și rețelelor pe care le utilizați, de cele mai multe ori aceste soluții vor fi doar o primă parte a îmbunătățirii protecției datelor dumneavoastră. Nu uitați că fenomenul criminalității cibernetice este într-o continuă schimbare.

#1. Prima soluție este un audit de securitate al sistemelor și al mediului IT în care acestea operează, pentru a constata nivelul de referință al măsurilor de securitate existente și gradul de rezistență la atacuri. Această analiză este esențială și poate include evaluarea expunerii în fața riscurilor de securitate, teste de penetrare și scanarea vulnerabilităților. În lipsa unei astfel de verificări, orice măsuri se vor aplica „în orb”, eficiența lor fiind drastic limitată.

#2. A doua soluție este actualizarea tuturor soluțiilor software instalate și utilizate pe sistemele informatice, folosind cele mai recente pachete, puse la dispoziția utilizatorilor de furnizori autorizați. În același timp, este necesară înlăturarea tuturor programelor instabile sau care provin din surse neverificate. Este necesară verificarea modului în care aceste aplicații comunică între ele, ce informații accesează și transferă, îndeosebi către sisteme externe.

#3. A treia soluție constă în actualizarea politicilor de utilizare a sistemelor informatice și instalarea unor protocoale si controale de acces, monitorizând activitățile sistemelor, comunicațiile acestora și schimbările care deviază de la normele acceptate. Determinarea unui mediu de lucru sigur depinde în mod esențial de comportamentul utilizatorilor acestor sisteme.

#4. Având în vedere importanța comportamentului utilizatorilor într-un mediu sigur, indiferent de măsurile tehnice aplicate, pregătirea periodică a personalului este vitală pentru a reduce riscurile de apariție a incidentelor de securitate. Sesiunile de training necesare vizează cel puțin modul în care se folosesc platformele de comunicare prin email, accesarea unor link-uri necunoscute, deschiderea unor fișiere care provin din surse neidentificate sau folosirea într-un mod securizat a sistemelor informatice.

#5. Monitorizarea permanentă a activităților derulate prin sistemele informatice este esențială, pentru că permite reducerea timpului de reacție în fața potențialelor amenințări de securitate. Orice tipar comportamental ieșit din comun, orice activitate suspectă, orice atac poate fi detectat și anihilat mult mai ușor, atunci când există alerte succesive și monitorizări automatizate pentru procesele curente.

#6. Configurarea corespunzătoare a setărilor de securitate poate asigura desfășurarea activităților într-un mediu protejat. Timpul investit în personalizarea setărilor, de la complexitatea denumirilor de utilizator și unicitatea parolelor de acces, până la activarea numai a serviciilor și fișierelor executabile strict necesare, va contribui la protecția serverelor, a bazelor de date, a aplicațiilor utilizate și a sistemelor individuale aflate în funcțiune.

#7. Crearea unor copii de rezervă pentru informațiile necesare permite ca recuperarea să se poată face eficient și complet, într-un timp rezonabil, limitând eventualele daune. În plus, este necesar ca aceste copii să fie cât mai bine protejate și izolate de fluxurile principale de trafic de date intern și extern, astfel încât accesarea și compromiterea lor să fie dificilă sau chiar imposibilă.

#8. Este de asemenea importantă identificarea necesitaților și implementarea unor sisteme informatice de securitate care sa protejeze organizația Dvs. Aceste sisteme includ, dar nu se limitează la firewall-uri, sisteme de detecție si prevenție a intruziunilor IDS/IPS, sisteme de prevenire a scurgerilor de informații de tip Data Loss Prevention, sisteme antivirus, sisteme de criptare si pseudonimizare a datelor, sisteme de management al incidentelor de securitate de (SIEM) etc. Aceste sisteme nu trebuie cumpărate si implementate in orb ci numai dupa realizarea unei analize a mediului IT pentru a identifica varianta optima pentru organizație atât din punct de vedere a securității dar si al costului.

#9. Pentru că este vorba despre costuri și pentru că un atac cibernetic are loc la fiecare 39 de secunde, 52% dintre aceste atacuri afectând firmele mici și pentru că interconectivitatea este în continuă creștere, protecția datelor este vitală și necesită schimbarea abordării, începând cu informarea corectă și completă asupra riscurilor. Întotdeauna, costurile unui incident vor fi mult mai mari decât costurile prevenirii lui. Măsurile de protecție se află la îndemână. Apelați la profesioniști!

#10. Nu în ultimul rând, se recomandă implementarea unui sistem de management al securității informatice, care să definească un cadru adecvat pentru organizarea tuturor măsurilor tehnice și operaționale implementate și care să asigure adaptarea acestora la noile amenințări de securitate precum și îmbunătățirea continuă a acestora.

Cum vă puteți proteja? Alegeți acum serviciile Network-Consulting & Development ce oferă atât echipamente avansate de protecție a infrastructuri IT precum Cisco sau Palo Alto, cât și consultanță IT. Ne puteți contacta pe adresa noastră de e-mail.

Fondată în 2011, compania furnizează servicii de telecomunicații în domeniul tehnologiei infrastructurii IT. Cu dinamism și flexibilitate, realizăm proiecte personalizate de infrastructură și implementăm cele mai sofisticate rețele, păstrând în același timp comunicațiile eficiente și securitatea la cel mai ridicat nivel.

Vă punem la dispoziție soluții și servicii complete de implementare a infrastructurii IT furnizate de experții noștri licențiați CISCO și PALO ALTO.

 

Lăsați un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site

2 × 3 =